2016(e)ko abenduaren 26(a), astelehena

EGUBERRI ENBORRA-OLENTZERO ENBORRA

GABONETAKO EUSKAL TRADIZIO BAT:

EGUBERRI  ENBORRA edo OLENTZERO  ENBORRA

    Oso garai zaharretatik euskaldunok sua gurtu izan dugu eta sua erabili izan dugu solstizio eta ekinozioen inguruko jai erritualetan.
    Neguko solstizioan ere sua dugu protagonista, eta gure arbasoek abenduaren 24ko gauean enbor handi - handi berezi bat erretzen zuten etxeko tximinian. Besteak beste, Subilaro, Gabonzuzi, Gabonsubil, Olentzero Enborra edo Eguberri Enborra deitu izan zaio, eta orain dela oso gutxi arte, oso zabalduta izan den usadioa edo ohitura dugu.
    Euskal baserrietan, Gabon Gaua hurbiltzen zihoan heinean, kalitate hobereneko enbor bat aukeratu eta prestatzen zen egun horietan etxea berotzeko eta bere berotasunaz gabon afaria prestatzeko. Eta zeintzuk janari prestatzen zituzten enborraren berotasunaz? Zeintzuk janari jaten zituzten gure arbasoek gabon gauean?
    Hauxe jaten zuten: aza-olioa, bisigu errea edo labean egina, barraskiloak bizkaitar saltsan, eta bukatzeko intxaursaltsa eta gaztaina erreak. Guzti hau sagardoaz lagunduta.
    Enborraren errito hau eguzkiaren jaiotza ospatzeko egiten zuten, edo beste modu batez esanda, eguzki jaioberriaren ohorez. Bestalde, uste zen bere su eta errautsek etxea eta etxekoak -gizakiak, lurrak  nahiz animaliak- babesten zituztela urte osoan.


iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina